Houd uw huisdier gezond en veilig deze winter

Kun je zien of je hond het koude weer verdraagt? Ontdek de mogelijke risico’s van honden en koud weer en hoe u het beste voor uw harige vriend kunt zorgen tijdens het koude seizoen!

Extra nieuwsmelding 21 Januari 2018:

Opgelet! Komende dagen geven ze namelijk temperaturen van -7 tot -12. Wees op uw hoede voor uw huisdier en controleer hem zoveel mogelijk indien uw huisdier buiten is.

Artikel HBVL: Winterse week in het verschiet: tot -12 graden én sneeuw op dinsdag

Artikel HLN: Morgen tot -12 graden en het gaat sneeuwen, code geel vanaf ’s ochtends van kracht

Door deze temperaturen kan uw hond bevriezen

Vooral kleine, kortharige en haarloze honden krijgen het snel koud. Dit geldt ook voor hondenrassen die oorspronkelijk uit zuidelijke regio’s komen. Zodra je hond begint te beven, is hij al te koud en moet je dat vermijden. Hier is een overzicht van wanneer het voor uw hond te koud is.

Honden en koud weer: wanneer is het te veel?

Jouw hond …

 • voelt zich onwel, beeft en loopt langzaam
 • heeft een benauwde houding
 • knuffels op je been of op een andere warmtebro

Als je je hond te lang in de kou laat staan, kan hij verkouden worden.

Symptomen van verkoudheid:

 •  loopneus
 • niezen
 • hoesten
 • koorts
 • waterige ogen en
 • lusteloosheid

Als de hond niet goed is gedroogd en op een koude ondergrond ligt, kan hij een long- of blaasontsteking krijgen. Als uw hond langere tijd wordt blootgesteld aan lage temperaturen, kan hij ook last krijgen van onderkoeling. Dit kan lokaal worden ervaren, bijvoorbeeld het bevriezen van oren of poten. Een algemene hypothermie van het lichaam kan diepe orgaanschade veroorzaken en zelfs dodelijk zijn. Tekenen van ernstige onderkoeling zijn onder meer strakke en verwijde pupillen, moeite met ademhalen en zelfs coma.

Deze honden worden erg snel koud

Het hondenras en hun gezondheidstoestand spelen een belangrijke rol bij de aanleg voor bevriezing. Honden met artritis en gewrichtsproblemen zijn bijzonder gevoelig voor de koude temperaturen.

Poten, neus, oren en buikstreek blijven onbeschermd en vrij gevoelig bij alle honden.

Doberman, Boxer of Greyhound zijn geen echte wintervrienden en puppy’s zouden in de winter niet buiten moeten zijn omdat hun lichaam ze nog niet warm kan houden.

Zorg ervoor dat de poten goed worden onderhouden, bijvoorbeeld door Vaseline toe te passen voordat je een korte wandeling naar buiten maakt en door het vuil te verwijderen wanneer je naar huis terugkeert.

Hond bevriest: preventieve maatregelen

Sommige honden zijn genetisch goed uitgerust voor de winter. Maar beweging is belangrijk voor alle rassen, zelfs in het koude seizoen, omdat het onze kleine vrienden helpt om het vet het hele seizoen kwijt te raken. Wanneer de buitentemperatuur sterk daalt, moeten de wandelingen erg kort zijn en kun je het beste altijd blijven bewegen. Tijdens een sneeuwwandeling is het belangrijk om geschikte winteruitrusting voor u en uw honden te hebben, zoals weerbestendige hondenjassen voor de winter of geschikte hondenlaarzen.

Deze beschermen tegen bevriezing, vuil en kou en maken het verblijf buiten aangenamer. Voor en na de wandeling kunt u ook speciale pootverzorging voor uw hond doen.

Voor sommigen van ons is koud winterweer vervelend en onaangenaam; voor anderen is het een leuke tijd vol met snowboarden, skiën en andere wintervreugde. Wat je kijk op de winter ook is, één ding blijft voor ons allemaal met huisdieren: de winter is een tijd waarin onze geliefde viervoeters een beetje extra aandacht nodig hebben. Hier is een lijst met tips om uw huisdier deze winter gezond en veilig te houden.

Korte winterwandelingen

Brengt uw huisdier het grootste deel van de tijd door in de achtertuin? Misschien wilt u hem of haar tijdens de vriesmaanden meer binnenshuis houden, vooral als u in bitter koude gebieden leeft. Honden die langere tijd in de kou zijn achtergebleven, kunnen bevriezing op de poten krijgen. Het is niet aangeraden dat honden uren in de kou doorbrengen. Dit geldt des te meer als uw hond erg klein is, in dat geval dient u extra voorzichtig te zijn. In de winter zijn frequente korte wandelingen beter voor je hond dan een enkele lange wandeling.

Gezellig beddengoed

Behalve dat u de tijd van uw hond buitenshuis beperkt op koude dagen, moet u uw puppy niet in de winter op een koude vloer laten slapen. Het kiezen van het juiste beddengoed is essentieel om ervoor te zorgen dat uw hond warm blijft. Warme dekens kunnen een gezellige omgeving creëren en een warm bed kan uw hond van koude tegels of beton afhouden. Plaats het bed van uw hond op een warme plek uit de buurt van tocht, koude tegels of vloeren zonder tapijt.

Laat uw hond nooit zonder toezicht achter in de auto!

Net zoals auto’s in de zomer gevaarlijk warm kunnen worden, zijn vrieskoude temperaturen in de winter even gevaarlijk voor uw hond. Het beste wat u kunt doen, is uw hond thuis laten wanneer u boodschappen gaat doen.

Net zoals auto’s in de zomer gevaarlijk warm kunnen worden, zijn vrieskoude temperaturen in de winter even gevaarlijk voor uw hond. Het beste wat u kunt doen, is uw hond thuis laten wanneer u boodschappen gaat doen.

Geen overvoeding!

Hoewel honden in de winter misschien een extra laag nodig hebben, zorg er dan voor dat het uit een vacht komt en niet uit een laag vet. Tenzij uw hond in de winter buiten leeft, heeft hij tijdens de koude wintermaanden meestal geen extra calorieën nodig. Koude temperaturen kunnen zelfs leiden tot lui gedrag en de behoefte aan minder calorieën. Let op het activiteitsniveau van uw hond en pas zijn calorieën daaraan aan. Zorg ervoor dat uw pup gezonde maaltijden krijgt om te zorgen voor een gezonde vacht en goede energie voor de koude wintermaanden.

Wist u dat koud weer een serieuze bedreiging vormt voor de gezondheid van uw honden?

Water is nodig!

Honden kunnen net zo snel in de zomer als de zomer uitdrogen, dus fris, stromend water is van vitaal belang voor het behoud van de gezondheid van uw huisdier. Hoewel veel honden sneeuw eten, mag het geen vervanging zijn voor zoet water. Houd de waterbakken in de gaten en zorg ervoor dat uw huisdier altijd genoeg te drinken heeft. Als uw hond de tijd buiten doorbrengt in de tuin, zorg er dan voor dat hij of zij toegang heeft tot water.

Bereid de poten voor

Net zoals we in de winter voetscheuren ontwikkelen, kunnen honden ook last hebben van gebarsten kussentjes. Zorg dat de poten klaar zijn voor de winter. Een goede verzorging is essentieel voor gezonde wintervoeten. Trim langharige honden om het vastklampen van ijsballen, zoutkristallen en ijs smeltende chemicaliën die kunnen drogen op de huid te minimaliseren – vooral op de voeten. Als uw hond zeer behaarde voeten heeft, trim deze dan de hele winter door.

Zout en antivries

Zout en andere smeltende chemicaliën kunnen verschrikkelijk schadelijk zijn voor onze geliefde honden. De soorten zout (meestal calcium of natriumchloride) die worden gebruikt om ijs en sneeuw te smelten en om te voorkomen dat ze opnieuw invriezen, zijn vrij hard voor delicate pootjes. Bescherm de pootjes van je huisdier en houd ze warm tijdens wandelingen met hondenbotjes. Houd bovendien uw hond uit de garage en van de oprit af waar hij antivries of andere schadelijke chemicaliën kan tegenkomen. Antivries smaakt zoet en honden zullen het gemakkelijk likken of drinken. Antivries is uiterst giftig en slechts een kleine hoeveelheid kan dodelijk zijn.

Warm water

Als je buiten loopt, is het bijna onmogelijk om al het steenzout te vermijden. Bewaar een kom met warm water net binnen je deur, zodat je de pootjes van je hond (en je eigen laarzen) kunt vegen wanneer je weer thuis bent.

Binnen-activiteiten

Het is koud buiten en daarom lijkt een spelletje minder aantrekkelijk dan 4 maanden geleden. Maar ervoor zorgen dat onze geliefde huisdieren het hele jaar voldoende bewegen, is cruciaal voor hun gezondheid. Laat het koude weer geen excuus zijn om je hond niet actief en gezond te houden – breng het spel naar binnen! Toon uw hond liefde en aandacht met verschillende indoor games en activiteiten. Race de trap op en af, probeer oorlogvoering of oefen nieuwe leuke tricks. Er zijn zoveel geweldige manieren om met uw hond om te gaan.

Bron: Tractive Blog – Artikel 1 – Artikel 2

Reacties

 • Geen reacties op dit moment.
 • Voeg een reactie toe