Teken-controle voor honden: tips om uw hond gezond te houden

Wandelen gaan in het bos of andere buitenactiviteiten met honden is fijn, maar een controle voor teken achteraf is ook noodzakelijk. Deze kleine beestjes kunnen namelijk meer kwaad doen dan dat de meeste mensen denken. Warm weer betekent echter ook dat teken actief worden en dit kan leiden tot de overdracht van door teken overgedragen ziekten. Net als mensen kunnen honden het slachtoffer worden van vlooien en teken en kunnen de door teken overgedragen ziekten net zo schadelijk zijn voor honden als voor mensen. Wat kunt u doen om uw hond teken-vrij te houden? Hier zijn een paar ideeën om te overwegen …

Teken controle voor honden

Teken zijn het actiefst in de lente en de zomermaanden, tussen maart en oktober, wat betekent dat we extra goed moeten oppassen om de verspreiding van door teken overgedragen ziekten te voorkomen – niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze honden. Natuurlijk is het niet leuk om teken in de lente- en zomermaanden van uw hond te verwijderen. Niet alleen zijn deze bloedzuigers smerig om naar te kijken, allemaal gevuld met het bloed van je huisdier, ze zijn ook erg moeilijk te verjagen. Maar als teken te lang wordt verlaten of niet volledig wordt verwijderd, kunnen teken ernstige ziekten veroorzaken.

Honden uit grassen en bossen houden, zou natuurlijk helpen om hun blootstelling aan teken te verminderen. Maar het is waarschijnlijk niet realistisch om honden gedurende het tekenseizoen binnen te houden. Honden houden van wandelen, ze houden van het bos en daarom kunnen ze vrij gemakkelijk een tekencrawl aan boord maken. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat uw hond wordt beschermd.

Teken spray

Teken-spray doodt teken snel en biedt resterende bescherming. Sprays kunnen worden gebruikt wanneer u van plan bent om tijd door te brengen in bosrijke gebieden met uw hond. Wees voorzichtig als u dit product om het gezicht van uw hond gebruikt en gebruik het niet op of rond andere dieren in huis. Teken-sprays bevatten vaak Permethrine (alleen bij honden, niet bij katten) of Pyrethrin. Als u een spray gebruikt, hoeft u uw hond niet te laten weken met de spray, maar spuit u alle delen van het dier. Volg de instructies van uw dierenarts en de fabrikant over hoe vaak u moet spuiten.

Teken shampoo

Als u uw hond wast met een shampoo die medicinale ingrediënten bevat, zal dit over het algemeen bij contact het gevolg zijn. Dit kan een goedkope manier zijn om uw hond te beschermen tijdens het piekseizoen. Je moet het proces vaker herhalen, ongeveer elke twee weken, omdat de effectieve ingrediënten niet zo lang meegaan. Om een vlooien- en tekenshampoo goed te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de shampoo over het hele lichaam wordt ingebracht en daarna minstens 10 minuten voordat je het afspoelt, afspoelen. Nogmaals, vergeet niet om het gezicht, vooral de ogen en oren, van uw hond te beschermen.

Poeders

Poeders zijn over het algemeen eenvoudig aan te brengen, maar kunnen een puinhoop veroorzaken. Als uw hond astma heeft, is poeders misschien niet de beste keuze omdat het poeder kan worden ingeademd.

Teken halsbanden

Halsbanden die teken afstoten zijn gemakkelijk te gebruiken, hoewel ze vooral nuttig zijn voor het beschermen van de nek en het hoofd tegen teken. De teken halsband moet contact maken met de huid van uw hond om de chemicaliën op de vacht en huid van de hond over te brengen. Vraag het aan je dierenarts, voordat je een teken halsband op je hond legt. Als je voor deze optie kiest, zorg er dan voor dat er net genoeg ruimte is om twee vingers onder de kraag te passen. Knip de overtollige lengte van de kraag af om te voorkomen dat uw hond erop kauwt. Controleer het pakket op informatie over de duur van de effectiviteit, omdat veel kragen de effectiviteit verliezen als ze nat worden. Pas goed op voor irritatie onder de kraag. Als dit gebeurt, moet u mogelijk een ander product gebruiken.

Teken controle over uw hond

Na een dag buiten in gebieden waar teken op de loer liggen, moet u uw hond zorgvuldig controleren op teken. Kijk tussen de tenen, in de oren, tussen de benen en rond de nek. Als u een teek aan uw hond hecht, moet de verwijdering onmiddellijk en zorgvuldig worden uitgevoerd, waarbij u ervoor zorgt dat alle delen van het lichaam van de teek worden verwijderd. Neem een pincet en verwijder de teek zo dicht mogelijk bij het lichaam van het huisdier.

Let op

Bekijk uw huisdier zorgvuldig in de loop van de tijd en let op eventuele gedragsveranderingen. Als uw huisdier niet goed handelt, breng hem of haar dan zo snel mogelijk naar uw dierenarts.

Tenslotte…

Praat met uw dierenarts over het vaccineren van uw huisdier tegen de ziekte van Lyme en over de beste manier om te voorkomen dat vlooien en teken uw dierbare huisdier vasthouden.

Bron: Tractive Blog

Reacties

  • Geen reacties op dit moment.
  • Voeg een reactie toe