Hoe vaak heeft je moeder je uitgelachen omdat je je huisdier van de tafel hebt gevoerd? Het aanbieden van een huisdier “mensenvoedsel” gaat niet alleen over het promoten van slechte huisdiermanieren, in sommige gevallen kan het zelfs een kwestie zijn van leven en dood. Hier is een gids voor het giftige voedsel voor huisdieren dat u nooit uw huisdieren zou moeten laten grijpen:
Het maakt niet uit wat voor soort huisdier je hebt, laat ze nooit toegang hebben tot chocolade, coffie (koffie) of cafeïne. Deze drie “Big Cs” bevatten iets dat bekend staat als methylxanthines, een component van het cacaozaad. Deze chemische stof veroorzaakt alles van braken en diarree, tot overmatige dorst, tot epileptische aanvallen en zelfs de dood. Houd dus altijd rekening met de drie C’s van giftig voedsel voor huisdieren.
Huisdieren mogen nooit alcoholhoudende dranken of voedsel dat alcohol bevat, worden gegeven. Jonge mensen vinden het soms grappig om alcohol aan dieren te geven, maar het kan diarree, braken, ademhalingsproblemen, tremoren, coma en in sommige gevallen de dood veroorzaken.
We zien vaak avocado’s als een superfood, maar voor het dieet van een huisdier zijn ze alles behalve super. Elk deel van een avocado – van de bladeren van de boom – tot de vrucht zelf bevat een stof genaamd Persine die giftig is voor honden, vogels en knaagdieren. Persin veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden, kan leiden tot vochtophoping in de longen en leidt vaak tot de dood.
Alle druiven, inclusief rozijnen, kunnen leiden tot onomkeerbare en in veel gevallen nierfalen bij honden. Zelfs een enkele druif of rozijn kan zeer giftig zijn. Als een hond een druif inneemt en begint te braken, moet hij zo snel mogelijk naar een dierenarts worden gebracht.
Macadamia-noten zijn een ander extreem giftig voedsel voor honden. Slechts enkelen kunnen leiden tot een ernstige ziekte of zelfs de dood. Als een hond eet van een macadamia-noot, let dan op tremoren, braken, verhoogde hartslag en verlamming in de achterpoten. Een hond die een macadamia-noot heeft ingenomen, moet onmiddellijk naar een dierenartsgevallendienst worden gebracht.
Iedereen die ooit brood heeft gemaakt, weet dat gist zich uitzet, waardoor het brood opsteekt. Hetzelfde kan gebeuren in het spijsverteringskanaal van een huisdier, en bij kleine dieren kan die uitzetting inwendige organen doen scheuren. Huisdieren kunnen veilig volledig gistproducten eten, maar moeten uit het deeg blijven.
Mensen weten geen zaden en kuilen te eten, maar dieren niet. Putten zijn een verstikkingsgevaar en kunnen leiden tot darmobstructie. Laat een huisdier nooit een perzikuil, pruimenkuil of de kern van een appel binnenkrijgen, omdat deze cyanide bevatten. Snijd altijd fruit voordat je het aan een huisdier geeft, en zorg ervoor dat de zaden weggegooid worden in een afvalcontainer die niet toegankelijk is voor het dier.
Te veel zout is voor niemand goed, maar bij kleine dieren kan het leiden tot een mogelijk levensbedreigende aandoening die bekend staat als natriumionvergiftiging. Houd zout altijd buiten het bereik van huisdieren.
Honden en katten zijn dol op melk, ijs en zelfs kaas, maar zuivelproducten moeten worden vermeden. Dieren zijn alleen uitgerust om de melk van hun eigen soort te verteren en lactose-intolerantie kan leiden tot ernstige maagklachten. Voor huisdieren die van zuivel houden, winkel voor speciaal gemaakte huisdierenproducten die hen dezelfde smaak geven als melk, zonder gevaar.
Botten kunnen een geweldige manier zijn voor huisdieren om de tijd te doden, maar niet alle botten zijn veilig. Gebakken botten kunnen splinteren en kleine botten (zoals kippenbotten) kunnen heel worden doorgeslikt. Die stukjes kunnen de darmen belemmeren of zelfs interne snijwonden veroorzaken.
Huisdieren verkennen hun werelden via aanraking, geur en smaak. Als een voedselobject hen aanspreekt, zullen ze het meteen opeten. Terwijl het eten van sommige mensen volkomen veilig is, zijn er veel giftige tafelresten die huisdieren moeten vermijden. Hoe behoedzaam de eigenaar van een huisdier ook is, dieren zullen een manier vinden om iets te vinden dat ze zouden moeten hebben. Bewaar, om veilig te zijn, de nummers van de dierenarts van het dier, de plaatselijke spoedeisende dierenarts en het nummer van het Belgisch Antigifcentrum (070 245 245) op de koelkast in geval van nood. Als je denkt dat je huisdier iets giftigs heeft gegeten, bel je onmiddellijk voor hulp.
Bron: Tractive Blog