Houd je hond koel tijdens de zomer: een handleiding voor een perfecte hondvriendelijke zomer

De zomer is de perfecte tijd om veel buiten te zijn met onze viervoeter terwijl u geniet van de zon. Vergeet niet om uw hond te beschermen tegen een hitteberoerte. Volg deze tips om uw hond deze zomer veilig te houden!

 

Het is zomer en we vinden het geweldig! We kunnen veel buitenleven met onze viervoeter terwijl we genieten van de warmte van de zon. Maar de zomer komt met verborgen gevaren en een toename van ongevallen en verwondingen. Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kunt u de veiligheid van uw hond gedurende de zomer garanderen.

Onbeperkte toegang tot water

Honden zweten door hun rugharen, dus ze verliezen op deze manier water. Hoe meer water ze verliezen, hoe dikker hun bloed wordt. Onze harige vrienden kunnen tot 1 l water verliezen van hun rugharen. Daarom is het uitermate belangrijk dat uw hond onbeperkte toegang heeft tot veel water. Bovendien is het waterreserve van honden slechts ongeveer 1/4 van het menselijke waterreserve, dus nog meer reden om ervoor te zorgen dat uw hond voldoende water heeft om te drinken. Vergeet niet dat ze zonder genoeg water zullen lijden en ziek worden – vooral als het warm is.

 

Een hond kan lang zonder voedsel, maar zonder water zal hij niet overleven.

 

Om uitdroging te voorkomen, moet je altijd vers water meenemen wanneer je naar buiten gaat en het ten minste elke dertig minuten aan je puppy aanbieden.

De hoeveelheid water is altijd afhankelijk van:

 • Activiteiten niveau
 • Grootte
 • Leeftijd
 • Het weer

Over het algemeen moet een gemiddelde hond tussen de 55 en 110 ml drinken, per kg per dag. Vergeet niet om een beetje meer toe te voegen als het echt heet is!

Het gebruiken van een koelmat is ook aangeraden bij hoge temperaturen.

Help je hond zich prettig te voelen, ondanks de hoge temperaturen. Want niet altijd is een sprong in het frisse water om af te koelen in de buurt of mogelijk. Leg de mat gewoon op een koele plek en zet je viervoeter erop. De koelmat koelt langzaam af en helpt zo je huisdier zijn lichaamstemperatuur te reguleren. Ook is de mat perfect geschikt voor onderweg, de koelmat kan plaatsbesparend worden opgevouwen en is ideaal om mee te nemen op reis. Om te reinigen kan de koelmat gewoon met een vochtige doek en een neutraal schoonmaakmiddel worden afgeveegd.

Opmerking: Bewaar de koelmat op een koele en droge plek en vermijdt direct zonnelicht. Houd het uit de buurt van scherpe voorwerpen en controleer de oppervlakte voor ieder gebruik. Gebruik het product niet, als de oppervlakte beschadigd is. De vulling is onsmakelijk. Bij contact met de ogen, direct uitspoelen met water en een arts raadplegen. Buiten het bereik van kinderen bewaren.

Meer informatie over koelmatten? Klik hier.

Laat uw hond niet alleen in de auto!

In de zomer kan een auto die buiten in de zon is achtergelaten in een mum van tijd in een echte oven veranderen. Zelfs bij buitentemperaturen van slechts 24 ° Celsius is uw auto in minder dan 10 minuten ongeveer 31 ° Celsius. Om nog maar te zwijgen van het feit dat na 30 minuten in de zon, de temperatuur in je auto gemakkelijk kan oplopen tot 40 ° Celsius! Daarom zijn het openhouden van de autoruiten en iets te drinken voor uw hond verreweg onvoldoende om uw hond te beschermen tegen een hitteberoerte. Laat uw hond nooit alleen in de auto, want dit kan een worst-case scenario worden voor uw trouwe viervoeter!

 

Ja, honden kunnen verbrand worden door de zon…

Veel mensen weten het niet, maar onze harige vrienden zijn net zo vatbaar voor pijnlijke brandwonden en potentiële huidkanker als wij. Sommige honden zijn gevoeliger voor verbranding door de zon, anderen hebben een natuurlijke bescherming.

Witte of lichtgekleurde huisdieren hebben meestal een blanke huid onder de vacht en een groter risico op schade door de zon (net als mensen met blond haar). Haarloze rassen, of rassen met dun haar, lopen ook risico op zonnebrand. Alle honden, ongeacht de haardikte, hebben risicogebieden zoals de neus, het gezicht en de oren. De buik is ook vrij gevoelig voor zonnebrand omdat hij bedekt is met dun en blond haar.

De beste manier om te voorkomen dat je hond verbrandt, is door schaduw te geven. Het enige wat je nodig hebt, is een grote parasol op het strand, een boom in een park of een dak voor je terras.

Wanneer ga je uit met je hond in de zomer?

In het hete seizoen gelden dezelfde temperatuurregels voor honden als voor mensen. Loop niet uit in het midden van de dag wanneer de zon het sterkst is! Mocht je schema niet anders toelaten, kies dan routes vol schaduw door parken en bossen, waar verschillende mogelijkheden zijn om uit de zon te blijven. De normale lichaamstemperatuur bij honden ligt tussen 38 en 39 graden.

 

40 ° graden lichaamstemperatuur betekent al koorts voor uw hond. 41 graden of meer zijn gevaarlijk en kunnen zelfs ernstige gezondheidsschade veroorzaken, waaronder de dood.

 

Indien men toch gaat wandelen met uw hond, dan raden wij aan om eventueel schoenen te kopen voor uw huisdier. Dit klinkt misschien een beetje raar en sommige mensen zullen vast even raar opkijken.

 

 

Maar zulke schoenen zorgen er wel voor dat de kussens onder de poten niet zullen verbranden. U kan deze in verschillende winkels kopen of snel en eenvoudig via een online web-shop. Voor meer info over deze huisdieren schoenen, klik hier.

 

Zelfs in Zwitserland dragen politiehonden deze schoenen wegens de hitte van het asfalt.

 

 

Vlooien en teken

Het is een feit dat vlooien en teken worden aangetrokken door uw hond. Uw huisdier biedt een warme en harige omgeving voor de vlooien om plezier in te hebben. In de zomer, wanneer we allemaal meer tijd buiten doorbrengen, komen parasieten naar buiten, hongerig en op zoek naar een gezellig huis. En uw hond is de perfecte gastheer!

Wees altijd alert op symptomen zoals:

 • Het krabben aan hun oren of buik
 • Het verlies van eetlust
 • Voorbijgaande diarree

en breng je harige vriend rechtstreeks naar de dierenarts als deze symptomen zich zouden voordoen.

Reddingsvesten voor honden

Als u een zwembad heeft of op het strand gaat zwemmen, is een reddingsvest een goede en belangrijke investering.

 

Hoewel honden goede zwemmers zijn, kunnen ze net zo gemakkelijk verdrinken als mensen.

 

Vooral kleinere rassen, oudere honden en puppy’s hebben misschien niet de kracht om uit het water te komen als ze eenmaal zijn gevallen.

Alles kan in water gebeuren en het loont om voorbereid te zijn. Reddingsvesten voor honden zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten, dus zorg ervoor dat u er een kiest die perfect bij uw huisdier past.

Vooral als u uw pup op vakantie wilt brengen – kamperen of wandelen in een onbekend gebied – zou u moeten overwegen te investeren in een volgsysteem voor huisdieren. Sommige honden zijn nogal avontuurlijk op zoek en je weet nooit of je pup plotseling zal ontsnappen om het gebied te verkennen. Bespaar jezelf veel moeite met een Tractive GPS voor honden. Bent u nieuwsgierig naar andere voordelen van het hebben van een Tractive GPS Tracker voor uw hond?

Houd je hond koel tijdens de zomer: houd rekening met de hitte

De onderstaande infographic toont u het belangrijkste wat u moet weten over honden en hitte – omdat het levensbedreigend kan zijn!

Gedrag van de hond in geval van een hitteberoerte

Dit zijn de eerste symptomen waar u rekening mee moet houden bij een hitteberoerte bij honden:

 • Geageerd gedrag
 • Hond zoekt naar mogelijkheden om af te koelen
 • Sterke rugharen
 • De tong valt naar beneden en de nek is uitgestrekt
 • Hogere puls
 • Diarree of braken
 • Verlies van controle over stappen en lopen
 • Droge huid
 • Verlies in gezichtsscherpte
 • Snelle ademhaling
 • Hoge lichaamstemperatuur

 

Ken deze eerste-hulpmaatregelen in het geval van een hitteberoerte bij honden

Als u merkt dat uw hond aan hitteberoerte-symptomen lijdt, neem dan onmiddellijk eerste-hulpmaatregelen:

 • Koel de lichaamstemperatuur van je hond naar beneden door hem in koude kussens te wikkelen
 • In het geval van een bewust verlies, houd de tong van uw hond buiten, zodat hij niet het risico van verstikking loopt
 • Breng uw hond naar een koude plaats, weg van de zon
 • Geef uw hond veel water, maar verstrek hem in kleine hoeveelheden en niet ijskoud

Geef uw hond in het algemeen geen ijskoud water te drinken, omdat zijn lichaam het eerst moet opwarmen.

 

Bron: Tractive Blog

 

Reacties

 • Geen reacties op dit moment.
 • Voeg een reactie toe